Forum svega i svachega... Simply The Best... :)
 
PrijemČesto Postavljana PitanjaTražiLista članovaKorisničke grupeRegistruj sePristupi

Delite | 
 

 Podesavanje windows XP servisa

Ići dole 
AutorPoruka
kontavb
Admin
Admin
avatar

Broj poruka : 252
Datum upisa : 06.04.2009
Godina : 27
Lokacija : Vrnjacka Banja

PočaljiNaslov: Podesavanje windows XP servisa   Sub Jul 25, 2009 4:24 pm

Podesavanje windows XP servisa

Kako doci do servisa?
Na prvi pogled,izgledace vam da je servise tesko kontrolisati jer se s teskocom prate dok su aktivni.Pa,nije tako.Dovoljno je pokrenuti services.msc iz komandne linije i otvorice vam se konzola za upravljanje servisima.Tu se mogu videti najbitniji parametri za svaki servis ponaosob kao sto su ime servisa,kratak opis,nacin pokretanja i nalog pod kojim se doticni servis pokrece.

Alerter(services.exe)
Alerter sluzi za obavestenje korisnika o administrativnim upozorenjima preko mreze.Trebalo bi naglasiti da onaj servis nije odgovoran za pop-up prozore koji se ponekad pojavljuju.Za normalan rad ovaj servis nije potreban,a posto od njega ne zavise neki drugi servisi,trebalo bi da bez posledica mozete da ga iskljucite.

Application Layer Gateway Service (alg.exe)
Ovaj servis je sastavni deo windows firewall-a i deljenja internet konekcije i sluzi da dozvoli koriscenje plug-inova za firewall.Posto je internet konekcija kod OS windows XP nesto slozenija stvar,ovaj servis bi trebalo ostaviti na podesavanjima koja su "dosla" sa instalacijom.U protivnom,moze se lako desiti da internet konekcija prestane da radi.

Automatic update(svchost.exe)
Odmah je jasno da ovaj servis sluzi za automatsko dovlacenje zakrpa za windows preko interneta.Ovaj servis mozete ili iskljuciti ili ostaviti ukljucenim,u zavisnosti od toga dali zelite da windows skida dakrpe.Inace servis se moze zaustaviti/pokrenuti i preko control panel-system-automatic updates

ClipBook (clipsrv.exe)
Clipbook servis sluzi za deljenje copy/paste bafera izmedju kompjutera unutar mreze.Ako racunar nije unutar mreze ili mreza nema potrebe za deljenjem informacija,nije potrebno drzati ovaj servis ukljucenim.

Computer Browser(svchost.exe)
Servis sluzi za odrzavanje liste racunara koji se nalaze u mrezi.Dva kompjutera unutar lokalne mreze preuzimaju duznost da prilikom zahtevanja liste kompjutera koji su trenutno na mrezi posalju taj spisak.Ako jedan(ili oba) kompjutera iz nekog razloga prestanu sa slanjem ovih podataka,ovaj servis ce se potruditi da zemeni neki od tih kompjutera.I pored iskljucivanja ovog servisa sve usluge unutar mreze ostaju funkcionalne tako da ako kompjuter nije u mrezi ili imate mrezu na kojoj nije potrebno da bas taj racunar vrsi ovu funkciju,ovaj servis se takodje bez posledica moze iskljuciti.

Cryptographic services(svchost.exe)
Ako ste od windows xp sistema ikada dobili poruku da drajveri nisu verifikovani onda je ovaj servis pokrenut.Sluzi za potvrdu potpisa windows fajlova.Zakrpe za windows,instalacije drajveraminstalacija directX-a i jos mnogi drugi vitalni delovi win-a zahtevaju ovaj servis.Nije preporucljivo iskljuciti ga.

DHCP Client (svchost.exe)
Prilikom konektovanja na internet svaki put se racunaru dodeli neka IP adresa.Ovaj servis je odgovoran za to da kompjuter primi odr. IP adresu.Servis je neophodan za racunar unutar neke mreze ili za racunar koji povremeno izlazi na internet.Ne preporucuje se iskljucivanje ovog servisa.

Distributed link tracking client (svchost.exe)
Unutar velikih mreza sa deljenjem fajlova vazno je da linkovi na fajlove budu redovno azurirani.U slucaju da se neki od fajlova prebaci na drugu lokaciju,ovaj servis ce se pobrinuti da se svi linkovi na taj fajl azutiraju kako treba.Na kucnom racunaru,kao i u malim mrezama nema velike potrebe za ovim servisom,te isti moze biti iskljucen.

DNS client(svchost.exe)
Kao i DHCP client i ovaj servis je neophodan za normalno koriscenje racunara u mrezi ili na internetu,stoga ga nije preporucljivo iskljucivati.

Error reporting service(svchost.exe)
Ako aplikacija ili servis nemaju standardno prijavljivanje gresaka,ovaj servis ce se pobrinuti da se greske jave microsoftu.Iako i nema neku poentu drzati ukljucenim ovaj servis,ukoliko zalite da doprinesete daljem razvoju zakrpa za windows,ostavite ovaj servis ukljucen.

Event Log (services.exe)
Zgodna stvar u vezi sa ovim servisom jeste to sto mozete pogledati zbog cega neka aplikacija ne radi kako treba jer se preko njega mogu videti sve greske,kao i drugi vitalni procesi(control paner=administrative tools-event viewer)


Fast user switching compatibility(svchost.exe)
Servis je neophodan za brzo menjanje korisnickih naloga.Ako imate samo jedan nalog ili ne koristite ovu opciju u windows-u,iskljucite slobodno ovaj servis.

Help and support(svchost.exe)
Ako koristite help vezan za microsoftove proizvode(bilo online ili offline) ovaj servis vam je neophodan.Ako ne koristite pomoc,mozete ga slobodno iskljuciti.Samo paznja:onog trenutka kada budete opet zatrazili od microsofta pomoc,ovaj servis se se sam opet podici,nevezano za vase napore da ga iskljucite.

IMAPI CD-burning COM services(imapi.exe)
Odgovoran je za snimanje CD-a preko standardnog windows okruzenja.Preporuka je da se ovaj sistem ostavi na standardnim podesavanjima,osim naravno u slucaju da nemate cd pisac.


Internet connection firewall and internet connection sharing(svchost.exe)
Servis je odgovoran za firewall i deljenje konekcije.Ne preporucuje se menjanje defaultnih podesavanja ovog servisa jer se lako moze izgubiti funkcionalnost internet konekcije.

Logical disk manager(svchost.exe) i Logical disk manager administrative service(dmadmin.exe)
Ova dva servisa su potrebna za upravljanje diskovima.Preko njih je moguce deliti disk na particije i menjati slovo odr.disku.Prvi sluzi za detekciju novih diskova i stalno osvezavanje podataka,dok se drugi pokrece prilikom manipulacije diskovima.


Net login(isass.exe)
Sluzi za logovanje na mrezni domen.Unutar kucnih mreza i samostalnih racunara ne postoji potreba za ovim servisom.


Messanger (svchost.exe)
Ovaj servis je odgovoran za poneki pop-up prozor koji ste imali prilike da vidite dok ste mirno surfovali internetom.Inace,ovaj servis sluzi za slanje kratkih pop-up poruka preko mreze.Ako zelite da vidite kako ove poruke izgledaju,pokrenite servis i u komandnoj liniji (start-run) kucajte "net send 127.0.0.1 "Burek forum" :[115]:


NetMeeting remote desktop sharing(mnmsrvc.exe)
Servis sluzi za upravljanje racunarom na daljinu preko netMeetinga.Ako se ne koristi ova vrsta kontrole,servis se slobodno moze iskljuciti.


Network Connections (svchost.exe)
Ovaj servis se brine o mreznim konekcijama.Iako je moguce iskljuciti ovaj servis bez vecih posledica po mrezu i internet konekciju,nije preporucljivo to uciniti.


Network location awareness (NLA) (svchost.exe)
Ako koristite deljenje internet konekcije,ovaj servis vam je neophodan.


Plag and play(services.exe)
Srce P&P tehnologije.Nije preporucljivo zaustaviti ovaj servis.


Portable media serial number (svchost.exe)
Pomocu ovog servisa windows doznaje jedinstveni broj vaseg mp3 playera.Iako ce vecina njih raditi verovatno i bez ovog servisamovo moze uticati na prestanak rada prilikom sinhronizacije iz WMP-a a moguci su i problemi sa zasticenim audio/video fajlovima.

Print spooler(spoolsv.exe)
Ako imate printer,ovaj server vam je neophodan posto je on zaduzen za slanje podataka stampacu(bilo direktno,bilo u LAN-u)Zaustavljanje ovog servisa ce onemoguciti upotrebu bilo kog stampaca koji posedujete,makar oni bili i mrezni stampaci ili stampaci u fajlove(acrobat distiller).


Protecter storage(Isass.exe)
Ako ste se zapitali ko brine o sigurnosti vasih poverljivih i zasticenih informacija,to je ovaj servis...


Remote access auto connection manager(svchost.exe) i Remote access connection manager
Stvaranje mrezne konekcije jeste posao ova dva servisa.Ako racunar ima kontakte sa mrezom,ne biste ga trebali iskljucivati


Remote desktop help session manager(sessmgr.exe)
Ovaj servis sluzi da omoguci upravljanje racunara na daljinumali ovog puta bez NetMeating-a.Ako vam ovaj servis nije potreban mozete bez posledica da ga iskljucite.


Remote procedure call(RPC) (svchost.exe)
Srce vecine servisa.Skoro svi servise zahtevaju da on bude pokrenut.Ne pokusavajte da ga zaustavite,jer lako moze da se desi da posle restarta racunar ne bude operativan.


Remote registry service(svchost.exe)
Upravljanje registry bazom sa drugog racunara.Zvuci zanimljivo? Pa i ne bas...Ako vam nije potreban,nema razloga da bude pokrenut.


Removable storage(svchost.exe)
Ovaj servis se stara o svim izmenjivim medijima.Tu spadaju i CD/DVD citaci pa bas i nije preporucljivo iskljuciti ga.


Secondary login(svchost.exe)
Servis omogucava da se programi pokrecu i pod drugim korisnickim nalogom dok ste ulogovani.Zgodna stvar prilikom administracije sistema,ali ako postoji samo jedan korisnik racunara nije neophodno drzati ovaj servis ukljucenim.


Security accounts manager(isass.exe)
Brine se o korisnickim nalozima i njihovoj sigurnosti.Nije pozeljno menjati ovaj servis.


Server(svchost.exe)
Ako je racunar u mrezi i potrebno je deliti fajlove i stampac preko mrezemovaj servis je neophodan.


Shell hardware detection(svchost.exe)
Preko ovog servisa windows prepoznaje da ste ubacili neki novi disk i omogucuje autoplay.


Smart card (SCardSvr.exe) i smart card helper(SCardSvr.exe)
Na nekim racunarima postoje smart card citaci i autentifikacija korisnika se moze vrsiti preko ovih memorijskih kartica.Ako nemate ove vrste citaca,mozete bez posledica iskljuciti ovaj servis).


SSDP Discovery service(svchost.exe) i Universal plug and play device host(svchost.exe)
Iako ima plug&play u imenu,ne odnosi se na onaj koji nam je poznat.Ovo je mrezna verzija P&P standarda i nije tako cesta.Moze se naci kod nekih ruteram TCP/IP skenera i stampaca.Takodje moze napraviti probleme pri mreznoj vezi DirectX igre sa serverom.


System event notification(svchost.exe)
Obavestava sistem o dogadjajima kao sto su ukljucenje racunara,iskljucenje...Najbolje bi bilo da da poderavanja ovog sistema ne menjate.


System restore service(svchost.exe)
Sistem koji je odgovoran za system restore gunkciju.Ukoliko ne koristite SR,moztet iskljuciti ovaj servis.


Task Scheduler(svchost.exe)
Zakazivanje odredjenih aplikacija u odr.vreme jeste posao ovog servisa.U slucaju da vam ova usluga nije potrebna,servis se bez posledica moze iskljuciti.


TCP/IP netBIOS helper service(svchost.exe)
Podrske netBIOS i WINS mrezama...


Telephony
Servis koji se stara o dial-up konekcijama.U ovo spadaju i neki DSL konekcija,pa ukoliko racunar ima pristup internetu,najverovatnije da bez ovog servisa ne moze da radi.


Telnet(tlntsvr.exe)
Omogucava podizanje telnet ssevera na racunaru.Ukoliko ga ne koristite mozete ga bez posledica iskljuciti.


Terminal services(svchost.exe)
Sluzi za nadgledanj udaljenih korisnika kori su prijavljeni na racunar.Neophodan je ako treba da ukljucite opciju fast user switching.


Themes(svchost.exe)
Sve one sarene teme i zvuci,pozadine u windows-u specijalnost su ovog servisa.


WebClient(svchost.exe)
Ovaj servis sluzi za kreiranje i menjanje fajlova preko interneta.<oguce ga je iskljuciti posto se u "normalnom" radu ovako nesto ne srecemuz manji rizik da neki od MS programa ne radi posle njegovog zaustavljanja.


Windows audio(svchost.exe)
Svi zvuci koje racunar proizvodi ili prima idu preko ovog servisa,tako da je doticni neophodan u vecini slucajeva.


Windows image acquisition(WIA) (svchost.exe)
Neke web kameremskeneri i kamere sluze se ovim servisom da bi slali sliku na vas sistem.U slucaju da na racunar nije povezan neki od WIA kompatibilnih uredjaja,mozte bez posledica zaustaviti ovaj servis.


Windows installer(msiexec.exe)
Koristi se za instalacije koje dolaze u MSI paketima.Iako nisu tako ceste,bolje je ovaj servis ostaviti ukljucenim ,jer se ovakvi paketi ponekad provuku neopazeno unutar samoraspakujucih EXE instalacija.


windows management instrumentation(svchost.exe)
Preko ovog servisa se dobijaju informacije o Dependacies listi.Iako nije od kriticne vaznosti,ipak je bolje ostaviti ovaj servis da radi.


Windows time(svchost.exe)
Servis koji sluzi da se casovnik na racunaru sinhtonizuje preko interneta.Ako nemate stalan pristup internetu,malo je verovatno da ce vam ovaj servis ikada zatrebati.Uostalom,ko bi jos tracio ionako slab protok podataka na sinhronizaciju casovnika? :[115]: Slobodno ovaj servis mozete iskljuciti bez posledica po sistem,osim povremenog kasnjenja casovnika :[115]:


Wireless zero configuration(svchost.exe)
Omogucava autokonfiguraciju na bezicnim mrezama,kao i podatke o kvalitetu veze.Vecina korisnika ne koristi ovaj vid komunikacije,pa se samim tim doticne osobe bez posledica po sistem ga mogu iskljuciti.


Workstation(svchost.exe)
Ovaj servis je odgovoran za komunikaciju servera i klijenta.Preko njega se ostvaruje komunikacija sa drugim racunarima u mrezi.Kako mrezni saobracaj i mnogi drugi servisi zavise od ovogampreporucljivo ih je ostaviti na standardna podesavanja.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://simplythebest.net.tf/
 
Podesavanje windows XP servisa
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
SimplyTheBest :: Tehnicki deo foruma :: PC Klinika ~ Doktori Za Vaš Računar-
Skoči na: